Det vigtigste ægteskab er ægteskabet med os selv

Da jeg for nogle år siden blev skilt, var jeg optaget af både at forstå mig selv og parforhold. Og jeg fandt ud af, at jeg indtil da havde haft en forældet opfattelse af parforhold og ægteskab, nemlig at de helst skal vare hele vores liv for at være en succes. Det gik op for mig, at vi er her på jorden for at lære, hvem vi egentlig er og at finde vores livs formål, og at vores liv er en udviklingsrejse.

På vores udviklingsrejse møder vi forskellige vigtige personer i vores liv, som vi kan lære af, og særligt vores kærlighedspartnere kan være vores største læremestre. For i et parforhold ser du alt ved dig selv i den anden. Du ser også det, som du ikke bryder dig om at se, for vi spejler ubevidst hinanden. Vores kærlighedspartner kan derfor lære en, hvad vi eksempelvis mangler at give os selv, og hvad vi mangler at tage ansvar for hos os selv.

I min megen søgen begyndte jeg at se, at i de mange klassiske teaterforestillinger, operaer, balletter og eventyrer handler det ofte om helte og heltinder, der skal igennem gruelige mange prøvelser og udfordringer for til sidst at finde deres livs kærlighed. Men først der forstod jeg, at deres livs kærlighed var deres kærlighed til dem selv. Deres livs kærlighed var ikke en udenfor dem selv, men kærligheden til dem selv. De havde på smukkeste vis gennem de forskellige prøvelser på deres udviklingsrejse fået integreret det feminine og maskuline på en balanceret måde i dem selv. Det gik op for mig, at det vigtigste ægteskab i vores liv, er ægteskabet med os selv – at finde kærligheden til os selv.

Det gik op for mig, at når vi har integreret både det feminine og maskuline på en balanceret måde i os selv, og vi er i stand til at elske os selv ubetinget, er vi i stand til at elske et andet menneske ubetinget. Et sundt og kærligt parforhold er karakteriseret ved at hver person giver og modtager ligeværdigt. Et sådant parforhold bygger på overflod af kærlighed og ikke af mangel på kærlighed. Det er indre overflod af kærlighed fra begge i et parforhold, der får et parforhold til fungere i længden og til at være sundt og kærligt. I et sundt og kærligt parforhold forstår begge at tanke sig selv op med kærlighed og sætte sunde grænser.

Det er imidlertid de færrest af os, der har lært, hvordan vi tanker os selv op med selvkærlighed, og hvordan vi integrerer det feminine og maskuline på en balanceret måde i os selv, og hvad et sundt og kærligt parforhold er. Vi er tidligt i livet blevet indkodet, hvordan vores omgivelser og samfundet mener vi bør være som kvinde og mand, og også hvordan et ægteskab bør være.  Mange af os kommer derfor til at tage uhensigtsmæssige mønstre og normer med ind i vores parforhold både ubevidst og bevidst. Det er på en og samme tid både skræmmende og lærerigt at tænke over, men det er heldigvis noget, der kan ændres, når vi bliver bevidste om det.

Hvis du har lyst til at fordybe dig mere i dette emne, så kan jeg anbefale at læse følgende bøger:

Det indre Bryllup – forvandling i kærlighedsforholdet af Linda Schierse Leonard. Bogen giver med baggrund i Jung, myter, digte og drømme eksempler på det indre bryllup for både kvinder og mænd.

Findes lykkelig kærlighed overhovedet? af Guy Corneau. Bogen beskriver og viser eksempler på, hvad far-datter relationen og mor-søn relationen betyder for vores liv, og hvordan de ubevidst kan påvirke vores kærlighedsliv.

Hvordan er jeg havnet i denne situation? af Barbara de Angelis. Bogen beskriver, hvordan du finder håbet og lykken igen, når livet og kærligheden tager en uventet drejning.